Massage

massageEen optimale massage bestaat uit aanraking, aandacht, warmte en ontspanning.

Door massage (aanraking en warmte) neemt het hormoon oxitocyne toe. Dit hormoon stimuleert een rustig en vredig gevoel. Het bevordert bovendien het ontspannen van de spieren en brengt de bloeddruk omlaag. Het bewust voelen van de aandacht en goede zorg van een ander voor jou, is weldadig, troostend en genezend.

Door de aanraking van een massage gaat je concentratie naar je eigen huid en word je je weer bewust van waar je lichaam aan toe is. Het brengt je terug bij je eigen grenzen en is een goed middel om weer tot jezelf te komen. Hoe meer het je lukt om tijdens een massage je aandacht naar je lichaam te brengen, hoe minder je 'in je hoofd zit'.

Lichaam en geest werken sterk op elkaar in. Wanneer we teveel van onszelf vragen, zet het lichaam zich schrap: de basisspierspanning - die noodzakelijk is om ons overeind te houden - gaat omhoog. Door spieren die verkrampt reageren soepel te maken, ontspannen niet alleen die spieren, maar kun je ook mentaal weer ontspannen. Een massage helpt je dus om lichamelijk Ún geestelijk te ontspannen. Zelfs opgekropte emoties kunnen door een massage loskomen. Wat blokkeerde komt weer in beweging.terug naar vorige pagina